Program

Prisutdelning: Eyvind Johnson - Priset

Fri entré! Prisceremoni inklusive samtal med årets pristagare.

För att hedra minnet av författaren och nobelpristagaren Eyvind Johnson instiftade Bodens kommun, 1988, ett litteraturpris. Priset ska belöna ett författarskap eller ett prosaverk som juryn funnit tillhöra det konstnärligt mest intressanta ur de två senaste årens svenska produktion.

Nu har årets nominerade författare presenterats: Andrzej Tichý, Ellen Mattsson, Anna Jörgensdotter och Gunnar D Hansson, är nominerade till Eyvind Johnson-priset 2018.

 

Nomineringar:

Andrzej Tichý för Eländet, en sugande minnes- ström om våld, droger och broderskap, författad på en musikalisk prosa som får den såriga svärtan att lysa i mörkret.

Ellen Mattson för Tornet och fåglarna. Historien om Karlstens fästning, belägringen, och den mytomspunna kapitulationen 1719, ges i Mattssons skickligt komponerade romanfantasi både existentiella dimensioner och en drabbande vacker språkdräkt.

Anna Jörgensdotter för Solidärer i vilken människan och hennes patos, tvivel, svek, öden skrivs fram som en ständigt pågående dragkamp där individens begär efter autonomi och kollektivets dragningskraft är det inres motsatta poler. Denna livsprocess formar individer som är allt annat än gjutna i ett stycke och som det är mycket lätt att både älska och inte tycka om.

Gunnar D Hansson för Tapeshavet. Fyrradiga dikter som inte låter sig fångas och som därför sätter läsaren i rörelse och gör läsaren till medarbetare i ett märkligt epos, där läsaren också återser gamla bekanta.

 

Juryn består av: Fredrik Rönnberg, ordförande och bibliotekschef i Boden; Andrea Lundgren, författare; Bengt Pohjanen, författare och Eyvind Johnson-pristagare 2010; Regine Nordström, kulturjournalist.

 

lördag: 15:00 -
Plats: Saga
Samtalsledare: Kerstin Wixe

Dela:

FacebookTwitterEmailLinkedIn
www.eyvindnorrbotten.se