Program

Mats Söderlund

Mats Söderlund
Mats Söderlund

De flesta känner Mats Söderlund som poet. 1992 debuterade han med diktsamlingen ”Det står en pöbel på min trapp”. I hans diktning är naturen närvarande på ett komplext sätt, kanske är den rent av opålitlig?

Livet ledde dock vidare och under 2010-talet har Mats Söderlund kommit ut med två personliga böcker om kärlek, könsroller och om hur män konstrueras. Parallellt med detta debuterar han 2013 som romanförfattare med ”Observatoriet”. Den utspelar sig i fjällvärlden och i en nordlig by. Naturen är åter en sträng mästare och frågan om kärlek, och den känslige mannen lika aktuell som i ”Göra män” (2015).

Mats Söderlund är född 1965 i Sundsvall och uppvuxen i Skellefteå. Numera bor han på Värmdö. Till Skellefteå återvänder dock han i sin senaste diktsamling ”Årorna i flocktjärn” från 2016 där landskapet får breda ut sig i en bok i ett spännande format.

Och till området kring Skellefteå återvänder han igen när han nu, och kanske lite oväntat, arbetar i ytterligare en genre och skriver fantasy. Under 2018 har de två första delarna, ”Hotet” och ”Kampen” som ingår i fantasytrilogin ”Ättlingarna” kommit ut. I denna framtid så har klimatet kajkat. Vattenbrist råder och skapat ett läge där vattenägande och de fortfarande existerande nationerna Sverige och Finland är vinnarna. ”Hotet” inleds med att en pappa försvinner under en fjällvandring. Snart upptäcker också hans tre barn sig vara något annat än människor. De är olus. Kanske skulle vi kalla dem för troll. Under Loberg mellan Skelleftehamn och Umeå ryms en hemlig civilisation. Men precis som i lyriken är varken naturen eller oularna pålitliga, en svart-vit tolkning av världen tycks inte tilltala Mats Söderlund. Under åren 2005-2012 var han ordförande i Sveriges författarförbund.

Möt honom i ett samtal med journalisten Fredrika Johansson. I samarbete med Författarcentrum.

lördag: 13:00 -
Plats: Forum
Samtalsledare: Fredrika Johansson

Dela:

FacebookTwitterEmailLinkedIn
www.eyvindnorrbotten.se