Program

Konsert: Johan Airijoki

Johan Airijoki
Johan Airijoki

Ensam med sin gitarr kommer Johan Airijoki avsluta lördagskvällen genom att fängsla oss med sin tonsatta norrbottniska poesi.

Ponera att blues från södra USA istället hade härstammat från norra Sverige och att mörkhyade bomullsarbetare istället var köldbitna gruvarbetare. Då hade Johan Airijoki varit genrens stora namn. Och istället för Lead Belly ́s Black Betty hade genrens stora epos kanske varit ”Tomtebloss” eller ”Vissa saker måste brännas”. Det här är så klart en ren fantasitanke. Genren hade med råge firat sin 100-årsdag när Johan Airijoki började skriva musik. Så i stället för att skapa en ny genre helt från grunden fick han utveckla den redan befintliga bluesen till sitt egna uttryck. Låt oss kalla det för inlandsrock!

Ljud från snöskotrar

I Johan Airijokis musik hörs Norrland, bakom hans egensinnigt vackra melodier hörs ljud från snöskotrar på väg hem från byakrogen efter en blöt kväll. Om man lyssnar riktigt noga bakom hans starka röst, som skulle kunna få en arena att kännas intim, kan man nog höra en varm brasa uppe på ett fjäll. Eller kanske en malmtruck som jobbar oförtrutet för att försörja alla de som väljer den enkla vägen och flyttar till Stockholm.

Samarbete med The Tallest Man On Earth

EP:n ”Jag tror det handlar om att” skapades i samarbete med The Tallest Man On Earth och följdes upp av en turné med fullsatta konsertlokaler runt om i landet.
I april 2017 släppte Johan sitt andra soloalbum ”Allting kommer att bli bra”, ett album som rosades av kritiker och publik. Redan nu, drygt ett år senare är han tillbaka med albumet ”En blyg viol” som har hyllats av så väl kritiker som publik.

lördag: 19:30 -
Plats: Saga

Dela:

FacebookTwitterEmailLinkedIn
www.eyvindnorrbotten.se