Program

Bernt Hermele

Bernt Hermele, Foto: Cato Lein
Bernt Hermele, Foto: Cato Lein

Bernt Hermele är uppväxt i ett traditionellt judiskt hem i det så kallade ”Judehuset” på Söder i Stockholm. I sin senast bok ”Kommer de, så skjuter jag oss” (2018) berättar han historien om hur det var att leva som svensk jude samtidigt som Hitler härjade i Europa. I generationer hade de svenska judarna gjort allt för att smälta in och anpassa sig. Men på 1930-talet när rastänkandet fick grepp om politiken förändrades läget i grunden. Släkterna Bonnier, Heckscher och Sachs hamnade högst upp på nazisternas dödslistor. När Hitler ännu såg ut att vinna kriget tvingades de svenska judarna att gå från anpassning till överlevnad. Situationen försämrades snabbt och alternativen blev allt färre i skuggan av Förintelsen.

Hermele producerar podden ”Överlevarna – samtal med de som överlevde Förintelsen” tillsammans med fotograf Cato Lein. Bernt Hermele debuterade som författare år 2010 med ”Guldsot – om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner”. Därefter skildrar han Bonniersfären i ”Firman”(2013). I ”Judejävel” (2016) berättar Hermele om sin uppväxt i ortodoxt sionistiskt hem, om mordet på sin mamma av en självmordsbombare i Israel och han redogör för sin kritik av Israels ockupation av Västbanken och blockaden av Gaza.

Hermele är en av de författare vi bjudit in för att söka svar på frågan om huruvida vi någonsin är förmögna att lära oss något av vår historia? Du möter honom i ett scensamtal med frilansjournalisten Andreas Hoffsten.

söndag: 12:00 -
Plats: Forum
Samtalsledare: Andreas Hoffsten

Dela:

FacebookTwitterEmailLinkedIn
www.eyvindnorrbotten.se