Program

Bengt Pohjanen

Bengt Pohjanen, Foto: Ulla Montan
Bengt Pohjanen, Foto: Ulla Montan

Den första delen i författaren Bengt Pohjanens självbiografi heter ”Smugglarkungens son” (2007). Romanen fick stor uppmärksamhet och gick som radioföljetong året efter. Den andra delen ”Tidens tvång” kom 2009. Som vanligt när Bengt Pohjanen skriver- och talar – samsas både det humoristiska med det inkännande och allvarliga.

Sedan debuten 1979, med romanen ”Fiskarna svarar Guds frid”, har Bengt Pohjanen arbetat med många uttryck. Han har bland annat skrivit lyrik, operalibretton, romaner, byggt en rysk-ortodox kyrka i Överkalix och varit en av Norrbottens- Kurirens tidiga bloggare under 00-talet.

Bengt Pohjanen skriver, talar och översätter på meänkieli, finska och svenska. Han driver förlaget Barents Publisher som bland annat arbetar med att ge ut barnlitteratur på meänkieli. Han är ansvarig utgivare för tidskriften ”Meänmaa”. Parallellt med arbetet på de självbiografiska böckerna skriver och publicerar Bengt Pohjanen berättelser från Tornedalen i serien ”Tornedalska öden och äventyr”. I år aktuell med delen ”Menedarna” (2018).

Bengt Pohjanen är född 1944 i byn Kassa i Tornedalen och bosatt i Luleå. 2010 fick Bengt Pohjanen Eyvind Johnsson-priset och han har suttit i juryn för årets pris. Under Eyvind 2018 samtalar han med kulturjournalisten Marianne Söderberg utifrån den nu aktuella romanen ”Gränsgångare -68”.

lördag: 12:00 -
Plats: Forum
Samtalsledare: Marianne Söderberg

Dela:

FacebookTwitterEmailLinkedIn
www.eyvindnorrbotten.se