Program

Anna Jörgensdotter

Anna Jörgensdotter, Foto: Sara Mac Key
Anna Jörgensdotter, Foto: Sara Mac Key

2018 tilldelades Anna Jörgensdotter Norrlandslitteraturpris för sin senaste bok ”Solidärer”. Romanen utspelar sig både i Gävle och i Spanien under inbördeskriget 1939. Motiveringen löd: ”Med behagligt växlande tempo, skilda perspektiv och väl grundat i trettiotalets politiska historia berättar Anna Jörgensdotter om arbetarstaden Gävle, den spanska revolutionen och om de spanienfrivilliga som reste söderut för att slåss på republikens sida under brinnande inbördeskrig”.

I romanen vänder och vrider Anna Jörgensdotter på männ- iskors patos, tvivel, svek, fasta könsroller och öden i en intres- sant och omväxlande rörelse mellan kollektivet och individen. Anna Jörgensdotter är född 1973 i Sandviken. Efter att bland annat bott i Malmö är hon åter bosatt i Kungsgården utanför Sandviken. Hon debuterade 2002 med romanen ”Pappa Pralin” och har därefter gett ut åtta böcker i olika genrer.

Tillsammans med författaren Henrik Johansson har Anna Jörgensdotter tillhört redaktionen för föreningen Arbetarskri- vares elfte antologi . Kroppen är för övrigt ett viktigt ämne för Anna Jörgensdotter, inte minst i debutromanen ”Pappa Pralin” där huvudpersonen brottas med både sin kropp och för sin mentala hälsa.

Jörgensdotter svarar för förordet till nyutgåvan (2018) av den första delen i Evyind Johnssons romansvit om fastighets- mäklaren Krilon, ”Grupp Krilon” (1941).
Under Eyvind 2018 möter du Anna Jörgensdotter i samtal med frilansskribenten Andreas Hoffsten. I samarbete med Författarcentrum Norr.

lördag: 12:00 -
Plats: Saga
Samtalsledare: Andreas Hoffsten

Dela:

FacebookTwitterEmailLinkedIn
www.eyvindnorrbotten.se