Program

Alfred Ruth

”Fermis filter – en anledning att finnas” är Alfred Ruths debut. Det är en framtidskildring, en spänningsroman och första delen i en trilogi. Berättelsen utspelar sig dock i en
nära framtid, faktiskt bara år 2048. Och Ruth säger att han inte skrivit en dystopi, en undergångsskildring, utan ”Fermis filter” är en realistisk berättelse som bygger på dagens teknikutveckling. Huvudpersonen Ariel Valentin arbetar på att utveckla en Artificiell intelligens, en AI, som är förmögen att utveckla sig själv. Men det som kanske är ännu viktigare är att samtidigt lösa kontrollproble- met, det vill säga att kontrollera den AI som är smartare än människan själv. I romanens inledning blir hon utvisad från USA och återvänder till Sverige. Det ska dock visa sig att hon är eftersökt av amerikansk säkerhetstjänst.

Alfred Ruth är född i Luleå 1982 och bosatt i Fellingsbro,Västmanland. Som han själv säger i en intervju i tidning- en Syre är han ”… en techsnubbe som blivit rik och nu vill göra världen bättre”. I romanen har många av dagens arbe- ten ersatts med robotar, vi har nått den ekonomiska singu- lariteten där datorerna påverkar hur vi försörjer oss. Något som i boken lösts med basinkomst och för Sveriges del idén om en ständig utbildning i Kunskapstrappan. Den kan ge dig extrapengar, men kanske inte livets mening.

För romanens tillkomst har Ruth använt läsarna. 500 personer har haft tillgång till olika versioner av texten och utifrån synpunkter, men även genom att följa läsarmönstren digitalt, har Ruth byggt upp sin roman för bästa form.

På Eyvind 2018 samtalar han med journalisten Fredrika Johansson.

Webbplats: alfredruth.com

söndag: 11:00 -
Plats: Forum
Samtalsledare: Fredrika Johansson

Dela:

FacebookTwitterEmailLinkedIn
www.eyvindnorrbotten.se