Kamera ikon

Alexandra Sundqvist

Publicerat: 12 september 2017


Alexandra Sundqvist, författare av boken Barbro Hörberg - Med ögon känsliga för grönt, är klar för årets Eyvind, Norrbottens författar- och berättardagar!

Alexandra Sundqvist är från Boden men numera bosatt i Stockholm. Hon är kulturjournalist och har skrivit om musik, litteratur, serier och film i dagspress och magasin sedan 2004 för bland andra DN, Expressen och Sonic. Hennes debutroman Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt har hyllats som en välskriven och mångbottnad berättelse och biografi om den kända sångerskan och skådespelerskan Barbro Hörbergs liv.

 

En särskild styrka med Alexandra Sundqvists bok ”Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt” är det nära och oförställda tilltalet. Med hjälp av det stora privata arkivet av brev och artiklar som Hörberg lämnade efter sig låter hon sångerskan och kompositören beskriva sin levnadsbana i med- och motgång.
– Georg Cederskog, DN Kultur, 2017-03-28

I en tid när scenen dominerades av manliga trubadurer och textförfattare klev Barbro Hörberg in och förnyade musiklyriken med sina säregna låtar om vanliga kvinnor och deras längtan. Genom att ständigt ifrågasätta outtalade regler, både inom musiken och inom det egna privatlivet, kämpade hon för en värld som är mer öppen, nyfiken och modig.

I boken får vi följa den unga Barbro på hennes resa ut i efterkrigstidens Europa där hon som tonåring upptäcker musikens betydelse, och vidare genom livet som hårt slitande artist. Hon hann ge ut fem egna LP-skivor och samarbeta med många av våra mest folkkära artister och författare, som Lill-Babs, Georg Riedel, Lars Forssell, Beppe Wolgers och Povel Ramel innan hon gick bort 1976 endast 43 år gammal.

Barbro Hörberg. Med ögon känsliga för grönt är en tonsäker biografi om en av våra största textförfattare och artister. Men det är också en berättelse om skapande och dödsrädsla, och att aldrig sluta sträva efter att göra världen till en bättre plats.

 

Kom och lyssna på Alexandra under Eyvind 2017! Information med datum, tid och plats för författarsamtal kommer inom kort.

 

www.eyvindnorrbotten.se