Program


fredag 24 november 2017

Öppettider: 11:00 - 18:00  

lördag 25 november 2017

Öppettider: 10:00 - 20:00

13:00 - 14:00
Zinat Pirzadeh Saga
Komikern och författaren av boken Fjäril i koppel, Zinat Pirzadeh, kör sin underhållande och tankeväckande föreläsning Tacka vet jag Sverige - Den psykiska och fysiska resan.
14:00 - 14:45
Sara Granér Åkerbäret
Författarsamtal med Sara Granér Serietecknaren, författaren och bildkonstnären Sara Granér pratar om sin femte bok och diktsamling Blixt från oklar himmel (2017).  
14:30 - 16:00
Ordanvind Enter Galleria
Föreningen Ordanvind presenterar några av Norrbottens bästa estradpoeter: David Väyrynen, Börje Ekström, Linnea Huhta, Gun-Marie Johansson, Lina Kröger. Dessutom ett speciellt poesi/musik-framträdande: Erik+Daniel.
14:00 - 14:45
Verkliga hemliga agenter i Norrbotten - med Lars Gyllenhaal Åkerbäret
Hur Sverige i början av andra världskriget påverkades av att Norge och Danmark invaderades och ockuperades av Hitlers trupper är välkänt och något som Lars Gyllenhaal, med rötter i Boden, har presenterat nya uppgifter om i flera böcker. Han har fortsatt leta efter tyska spår i Sverige, liksom allierade - och kan avslöja en ny hemlig agentbas i Norrbotten 1944-45 för de allierade, inklusive några äkta agentprylar.
15:00 - 15:45
Om att ha ett bokförlag - med Karl Petersen Åkerbäret
Karl Petersen var under många år kommunalråd i Luleå. Numera är han pensionär och en aktiv förespråkare för att kulturen ska få större plats i samhället. Möt Karl Petersen i ett samtal om kulturen och samhället, om varför han tycker att kulturen är viktig och om varför han valde att skapa ett eget bokförlag. 
11:00 -
Barnsång med Madde Forum
Madde sjunger låtar med de yngre besökarna!
13:00 - 13:45
Cecilia Larsson Kostenius, Carola Siekas Kostenius och Bengt Kostenius Blåbäret
Samtal med författarna Cecilia Larsson Kostenius, Carola Siekas Kostenius och Bengt Kostenius. Författarsamtal tillsammans med författarna Cecilia Larsson Kostenius, Carola Siekas Kostenius samt Bengt Kostenius.
11:00 - 18:00
Möt författare, förlag och föreningar Enter Galleria
Under Eyvind kommer våning 2 i Enter galleria sjuda av aktivitet. Där har du bland annat möjlighet att besöka författare, förlag och föreningar som signerar och säljer böcker samt informerar om sina verksamheter. Alla aktiviteter i Enter galleria är kostnadsfria och kräver ingen biljett.
10:00 - 16:00
Möt författare, förlag och föreningar Enter Galleria
Under Eyvind kommer våning 2 i Enter galleria sjuda av aktivitet. Där har du bland annat möjlighet att besöka författare, förlag och föreningar som signerar och säljer böcker samt informerar om sina verksamheter. Alla aktiviteter i Enter galleria är kostnadsfria och kräver ingen biljett.
11:00 - 11:45
Invigning Enter Galleria
11.00: Inge Andersson, Bodens kommunalråd, inviger Eyvind2017. 11.15: Vinnaren av Lilla Eyvind Johnson-priset uppmärksammas.
14:00 -
Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr Enter Galleria
Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr och dess tidskrift Provins med intressant samtal kring ämnena plats, poesi/konst och periferi. Medverkande på scen är David Väyrynen,  Mona Mörtlund och Eva Stina Sandling.
11:50 - 13:00
Poesiboden Enter Galleria

Elever från Björknäsgymnasiet i Boden har under språklektioner skrivit egna dikter på språken franska, spanska, svenska och tyska under temat ”Vänskap”.

Diktuppläsningen av de 3 nominerade dikterna i varje kategori kommer att ske efter invigningen, då en jury finns på plats för att utse de vinnande bidragen. Priser i form av blommor och checkar kommer att tilldelas vinnarna i anslutning till uppläsningen.

18:00 -
Berättarspecial + FILM Saga
Hur gestaltas Norrland på film? Välkommen till Eyvinds berättarspecial på tema Norrland! 18:00: Mingel med dryck 19:00: Panelsamtal på scenen med Ida Engvoll, Eva melander, Jerk Schuitema och Jens Lundman 20:00: Filmvisning: Rebecka Martinsson – Till offer åt Molok Klicka här för att läsa mer om Eyvinds berättarspecial
*Biljett till berättarspecialen köps separat från dagsbiljetterna till Eyvind.
11:00 - 16:00
Vilda Kidz Forum
Den ideella föreningen Vilda Kidz anordnar spännande och roliga aktiviteter för barnen.
16:00 - 16:45
"Vem var Joe Hill" med Madde Lundberg Enter Galleria
"Vem var Joe Hill" En musik- och berättarföreställning om svensken som emigrerade till USA för att bli en av tidernas största textförfattare inom arbetarrörelsen. I föreställningen får du följa hans liv, veta hur den amerikanska staten fick honom dömd, och hur han tillbringade sina sista dagar. Det är en gripande berättelse om en av våra rebeller i historien.
13:00 - 13:45
Jerk Schuitema Blåbäret
Författarsamtal med Jerk Schuitema, högaktuell med släppet av boken Den som göms i snö. Ett intressant samtal tillsammans med författaren och filmproducenten Jerk Schuitema om den nyutgivna boken Den som göms i snö.
11:00 - 11:45
Bruno Öqvist Enter Galleria
En blå man: Bruno Öqvist ger ut sina låtar och texter i bokform. Med Bruno Öqvist, sång, gitarr, Gösta Gustafsson, cello och Kjell Peder Johansson, diktläsning. 
10:00 - 10:45
Majvor Müller Åkerbäret
Samtal med Majvor Müller, författare av bland annat Alla resor är en omväg hem. Majvor Müllers bok Alla resor är en omväg hem skildrar människoöden som flätas samman i stark kontrast. Det är även en berättelse om rasism och förtryck, drömmar och förhoppningen om ett bra liv oavsett bakgrund, kultur eller hudfärg. I ett samtal tillsammans med Ali, som kom från Syrien till Sverige 2015, samtalar Majvor och Ali om hur det är att lämna allt utan att veta hur framtiden blir.
 
15:00 - 15:45
Therese Henriksson Blåbäret
Författarsamtal med Therese Henriksson, författare av ungdomsromanen Korpmåne. Therese Henriksson debuterade 2015 med den uppmärksammade boken Korpmåne. Kom och ta del av ett intressant samtal med Therese om boken, hennes skrivande och vad hon sysslat med efter sin debut.
13:00 - 13:45
Marie-Louise Steiner Åkerbäret
Författarsamtal med Marie-Louise Steiner, författare av böckerna Fjärilssommar och Obemärkt. Kom och lyssna på ett samtal med Marie-Louise Steiner om hennes bok Fjärilssommar, en roman om norrbottningen Lars Levi Laestadius liv före väckelsen.
16:00 - 17:15
Marie-Louise Steiner Café Saga
Samtal och visning av Marie-Louise Steiners film Anläggar-Anna. Marie-Louise Steiners dokumentärfilm Anläggar-Anna är en skildring av några kvinnor som följde med vattenrallarna in i väglöst land. Det finns mycket berättat om männen vid anläggningarna men väldigt litet om kvinnornas liv. Filmen tar sin utgångspunkt i anläggarsamhället vid Harsprånget. 
12:00 - 12:45
Katarina Palm Åkerbäret
Författarsamtal med Katarina Palm Katarina Palm har skrivit böckerna Livet i en CP-hjärna, Kärlek passion & CP och Luciamorgon med Tomtenissa. Under Eyvind pratar Katarina om sin nya bok. Välkommen!  
15:00 - 15:45
Po Tidholm Saga
Samtal med Po Tidholm, nu högaktuell med boken Läget i landet. Journalisten som undersöker landsbygdens roll i ett urbaniserat Sverige, Po Tidholm, bjuder på ett intressant samtal om läget i landet och landsbygdernas kris.
12:00 - 12:45
David Bergman Blåbäret
Författarsamtal med David Bergman, högaktuell med boken 6 dagar. Kom och lyssna på ett intressant författarsamtal tillsammans med David Bergman, författare av den spännande deckarrserien om Johanna Lindström.  Boken 36 timmar gavs ut 2014 och nu är David högaktuell med släppet av uppföljaren 6 dagar.
11:00 - 11:45
Minna Paananen Blåbäret
Minna Paananen med samtal om barnböcker och svåra ämnen. Barnboksförfattaren Minna Paananens barnböcker har ofta utgångspunkt i lite svårare ämnen från verkligheten. Men hur är det att skriva om ämnen som till exempel döden, transplantationer och andra händelser till de yngre barnen? Vad bör en tänka på? Kom och lyssna på Minnas tankar och funderingar kring författarskap och svåra ämnen under Eyvind 2017.
11:15 - 11:45
Minna Paananen Blåbäret
Författarsamtal tillsammans med Minna Paananen Ett intressant samtal med barnboksförfattaren Minna Paananen om hennes bok Stjärnfamiljen.
16:00 - 16:45
May Larsson Åkerbäret
Samtal med May Larsson, författare av boken I min barndoms berså. May Larssons bok är en berättelse om en familj bestående av mor och far samt fyra barn födda mellan 1939 och 1943. Ett av dessa barn är författaren May Larsson. I boken berättar hon i ord och bild om sin barndom i byn Kopparnäs. Kom och lyssna på när May berättar om livet på fyrtiotalet och sina barndomsminnen!  
10:00 - 10:45
Katarina Kieri Blåbäret
Författarsamtal med Katarina Kieri om att skriva böcker för barn och unga. Kom och lyssna på Katarinas tankar och funderingar om hur och vad en bör tänka på när målgruppen för böckerna är barn och unga.  

Inställt.

20:00 - 21:45
Film: Populärmusik från Vittula Saga
Historien utspelar sig i Tornedalen i norra Sverige nära finska gränsen, en plats där befolkningen känner sig utanför det övriga Sverige, underlägsna och annorlunda, varken som riktiga svenskar och inte heller som finnar. Det är 60-talets mitt och asfalten och rockmusiken för entré. Matti och Niila träffas första gången som 6-åringar i det barnrika kvarteret i Pajalas utkant som kallas Vittulajänkkä, eller Vittula, som betyder Fittmyren. När Niila får en vinylsingel av sina kusiner exploderar Rock'-n-roll-musiken som en bomb i pojkarnas liv och de båda vet att de varit med om något stort.
19:00 - 19:45
Mikael Niemi Saga
Samtal med Mikael Niemi, högaktuell med romanen ”Koka björn”. I boken Koka Björn skildrar Mikael Niemi på ett levande sätt hur stora händelser drabbar en liten värld och hur Laestadius vinner stöd från allmogen, trots motstånd från överheten. Kom och ta del av ett intressant samtal där Mikael pratar om den senaste boken och om hur det var att få boken Populärmusik från Vittula filmatiserad.    
16:00 - 16:45
Sara Bergmark Elfgren Saga
Samtal med Sara Bergmark Elfgren, högaktuell med den nya boken Norra Latin. Norra Latin är Sara Bergmark Elfgrens första roman efter succéerna med Cirkeln och poddserien De dödas röster. Hon är även aktuell med serieromanen Vei - bok 1, tecknad av Karl Johansson. Kom och lyssna på ett intressant samtal med Sara om hennes böcker.    
17:00 - 18:00
Zacke Bodensia
Samtal och framträdande med Luleårapparen Zacke. Zakarias, "Zacke", Lekberg är en av få textförfattare som lyckats skildra storstad kontra landsort på ett sätt som inte skriver någon på näsan. Han har etablerat sig som en textförfattare av rang och blev bland annat nominerad till en grammis som Årets Textförfattare 2017 och Årets Hiphop/Soul 2017 med det senaste albumet Fattigkussen. Kom och lyssna på ett samtal om låtskrivande, inspiration och mycket mer! Efteråt avrundar Zacke samtalet med ett kortare framträdande med några av hans låtar.
16:00 - 16:45
Workshop med Patrik Lundberg Blåbäret
Författaren av boken Facit: Konsten att skriva krönikor, Patrik Lundberg med öppen workshop för alla nyfikna! Är du nyfiken på att testa skriva en krönika men vet inte vart du ska börja? Ta tillfället i akt och kom på denna unika workshop där Patrik Lundberg hjälper dig att komma igång med ditt skrivande.
Evenemanget har begränsat antal platser
Först till plats gäller
15:00 - 15:45
Patrik Lundberg Saga
Journalisten, författaren och krönikören Patrik Lundberg med föreläsning om konsten att skriva krönikor.  I sin bok Facit: Konsten att skriva krönikor har Patrik Lundberg, krönikör på Aftonbladet, kokat ned ett decennium med erfarenhet, råd och kunskap om krönikor till en liten vetenskap. Det här är boken Patrik själv önskar hade funnits när han började, och nu kan du ta del av den.
15:00 - 15:54
Anne-Marie Schjetlein Åkerbäret
Författarsamtal tillsammans med Anne-Marie Schjetlein. Kom och lyssna på författaren av de psykologiska spänningsromanerna om Döden kvittar det lika, Döden den bitterbleka och Döden ingen ser.     
12:00 - 12:45
David Väyrynen Blåbäret
Författarsamtal med poeten David Väyrynen, högaktuell med boken Marken. Kom och lyssna på ett intressant samtal kring poeten David Väyrynens debutbok Marken, en bok som skildrar malmfälten, människorna och regionens förhållande till centrum och periferi.
14:00 - 14:45
Elin Olofsson Blåbäret
Författarsamtal med krönikören och författaren Elin Olofsson. Kom och träffa Elin Olofsson och lyssna henne prata om den senaste boken Krokasen roman om kärlek, ensamhet, hemligheter och oväntad vänskap i efterkrigstidens Sverige.
17:00 - 17:45
Viktor Frisk Saga
Föreläsning med Viktor Frisk, författare av boken "Min Superkraft". En färgsprakande föreläsning med artisten, författaren och superbloggaren Viktor Frisk om hur diagnosen med ADHD även är en superkraft.
14:00 - 14:45
Björn Ylipää Blåbäret
Författarsamtal med Björn Ylipää. Björn Ylipää har skrivit boken Smak av norrsken, en bok som tar läsaren på en matresa kryddad med tornedalsk berättartradition.
15:00 - 15:45
Mats Jonsson Blåbäret
Författarsamtal med Mats Jonsson. Ett samtal tillsammans med författaren Mats Jonsson om den senaste serienovellen "Nya Norrland" och om klyftan mellan stad och landsbygd.
11:00 - 11:45
Gunilla Falk Åkerbäret
Berättande genom fotografi med Gunilla Falk. Naturfotografen Gunilla falk samtalar om fotografi och om att fota till Yngve Ryds fågelbok, Doahkke – fågelflock: Samiska fågelnamn och myter.
13:00 - 14:00
Alexandra Sundqvist Enter Galleria
Författarsamtal med Alexandra Sundqvist, författare av boken Barbro Hörberg: Med ögon känsliga för grönt. Ett spännande samtal om Alexandra Sundqvists biografi om skådespelerskan och sångerskan Barbro Hörberg. Efter samtalet bjuds publiken på något extra i form av livemusik av Emelie Brander med låtar av just Barbro Hörberg.
13:00 - 14:30
Thomas Erikson Saga
Föreläsning av Thomas Erikson, författare av fackböckerna Omgiven av idioter och Omgiven av psykopater.  Är du omgiven av idioter? Kom och lyssna på en fascinerande föreläsning om kommunikation och personlighetstyper av Thomas Erikson.
www.eyvindnorrbotten.se